onsdag 5. mars 2014

Barnehagelærer og førskolelærer


Om jobben
Som barnehagelærer er du med på å skape et trygt og omsorgsfullt miljø for barn gjennom lek, læring og utfordring. Barnehagen er et verksted for barns læring og her skal barna igjennom organiserte aktiviteter og fri lek utvikle seg og vokse. Her er barnehagelæreren viktig i form av at de bruker sin egen kunnskap fra utdanningen og er med på å lage et tilbud med god kvalitet. Barna skal ved hjelp av bilder, maling, musikk og fortellinger skape sin egen fantasi og stimulere medfødte skapertrang.
I jobben som barnehagelærer er det viktig at man har evne til å samarbeide og kommunisere med ulike typer mennesker slik at man har en viktig rolle i arbeidet med barna men også i samarbeid med andre ansatte og foreldre.

Utdanningsløpet
Opptakskravet for å komme inn på studiet i barnehagelærer er generell- eller spesiell studiekompetanse. Barnehagelærerutdanningen er ett treårig bachelorstudium som omfatter både teori og praksis. Utdanningen tilrettelegger også for studier på høyere grads nivå. Dette vil si at du kan få undervisning på masternivå dersom du vil gå videre etter å ha fullført bachelorgrad som barnehagelærer.

Sysselsetting/muligheter
 I 2012 var det rundt 30 400 som var sysselsatt i denne bransjen i Norge. Det er også en del stillinger som er utlyst og yrker som krever utdanningen førskolelærer.

Muligheter og utfordringer
Muligheter man får igjennom å jobbe som førskolelærer er at man får ta del i andres menneskers liv på en positivt måte og at man er en del av oppveksten til andre. Du får også hjelpe barn som har behov for ekstra hjelp.
Ulike utfordringer kan være at man må tilrettelegge opplegg slik at alle får utvikle seg i sitt eget tempo. Man må ta hensyn til at alle er forskjellige, lærer forskjellig og oppfører seg forskjellig. Man på behandle alle likt, men også gripe inn dersom det oppstår situasjoner som ikke er akseptabel.



Lønn
Førskolelærere
Heltidsansatte
Helse- og omsorgstjenester
Kommune og fylke
9 522 personer
422 400 kr
Førskolelærere m.v.
Heltidsansatte
Barnehager
Privat sektor
4 028 personer
404 400 kr

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar