tirsdag 18. mars 2014

Bioingeniør




Jeg har sett nærmere på yrket bioingeniør, og etter litt research synes jeg det ser veldig spennende og interessant ut.
Bioingeniørenes hovedoppgave er å ta prøver av pasienter, og analysere biologisk materiale ved hjelp av avansert teknologisk utstyr. Resultatene av analysene er viktige for å diagnostisere sykdom og gi pasienten riktig behandling. I tillegg er en stor del av jobben å evaluere metoder sammen med annet helsepersonell, som for eksempel leger og forskere.

En bioingeniør jobber hovedsakelig på medisinske laboratorium på sykehus, men man kan også jobbe med undervisning, forskning, eller innen industrien med for eksempel produksjon av medisiner eller mat. Som bioingeniør er man både ingeniør og helsearbeider, siden man jobber for å oppnå prøvesvar for pasientene. 

Utdanningen gir også grunnlag for videre masterstudier, som
master i biomedisin.

Bioingeniør er en treårig bachelorgrad, og for å komme inn på studiet kreves det spesiell studiekompetanse. De spesielle opptakskravene er matematikk R1 / (S1+S2) + enten fysikk 1, kjemi 1 eller biologi 1. I det første studieåret lærer man grunnleggende fag, som kjemi, biokjemi og fysiologi. Praktisk laboratoriearbeid er også en stor del av første studieår. Man lærer har også en del som også helsearbeidere må gjennom, som etikk og kommunikasjon. I andre og tredje år lærer man å analysere prøver fra pasienter og om betydningen av analysesvarene.

I følge Statistisk sentralbyrå tjente en bioingeniør i gjennomsnitt 423 600 kr i 2012, og det var 4854 sysselsatte bioingeniører i landet. De fleste av disse jobber på laboratorium på sykehus. Det å jobbe på et laboratorium krever at man er organisert og systematisk, noe som kan ofte kan være utfordrende. Men akkurat det kan man også lære mye av, som man kan ta med seg videre.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar