tirsdag 18. mars 2014

Bioingeniør



Jeg skal nå ta for meg yrket bioingeniør, og skrive litt om hva jobben innebærer, litt om mulighetene og om hvordan utdanning du må ta for å bli en bioingeniør.  

Om jobben
Bioingeniøren tar prøver av pasienter, og analyserer biologisk materiale ved hjelp av teknologisk utstyr. Du jobber tett sammen med leger og forskere. Bioingeniører må derfor like å arbeide med og for andre mennesker.

Utdanning
Bioingeniørutdanningen er en treårig bachelorgrad. For å komme inn på studiet kreves det spesiell studiekompetanse med realfag. Det er også mulig å ta masterstudier på fem år for bioingeniører. Bioingeniørstudiet gir deg et yrke på tre år og er den eneste utdanningen som automatisk gjør deg kvalifisert til å jobbe på alle typer medisinske laboratorier. Mange ulike universitet i Norge tilbyr denne utdanningen, blant annet i Tromsø, Oslo, Ålesund, Bergen, Trondheim og Agder.

Lønn
Månedslønnen for bioingeniører er ca. 35 900 kroner, noe som tilsier en årslønn på 430 800 kroner. I og med at utdanningen tar kun tre år eller fem, om du ønsker mastergrad, er dette et relativt kort utdanningsløp, som gir deg er bra lønn etter endt utdanning. Om du har jobbet som bioingeniør i tre år i Nord-Trøndelag, vil du tjene i gjennomsnitt 433 864 kroner. Etter 20 år, har gjennomsnittslønnen økt til 548 376 kroner. 

Muligheter og utfordringer
I Norge var det i 2013, 2 650 personer som var ansatt som bioingeniør, og det er i dag 95 ledige stillinger som dette. I Nord-Trøndelag er det bare en ledig stilling ledig, mens i Troms og Nordland er det til sammen 57.

En vanlig arbeidsdag
En vanlig arbeidsdag for en bioingeniør kan være at han/hun jobber på et legesenter eller sykehus sammen med leger og sykepleiere. Der jobber de for det meste på laboratoriet. Oppgavene til en bioingeniør er å ta målinger av blodprøver på laboratoriet og bestille og fylle på nytt utstyr.

Utdanning og jobbing i utlandet
Tilbudet om utdanning i utlandet er stort for bioingeniører, og du kan blant annet studere i USA, Australia, Storbritannia, Kina, Frankrike, Danmark eller Sverige. Noen bioingeniører reiser noen ganger gjennom jobben på kurs til Afrika, for å få oppleve et sykehus på landsbygda i for eksempel Tanzania. De får da et innblikk i norsk bistandsarbeid.



Kilder
http://www.nito.no
http://www.nito.no/Lonn/Hva-tjener-en-ingenior/Lonnskalkulator/
http://www.ansa.no/Fag_og_Land/Fag/Teknologiske_fagingenior/
http://www.studievalg.no/studier/bachelor/bioingeniorutdanning
http://www.hib.no/studier/studie.asp?studieID=BIO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar