onsdag 5. mars 2014

Psykolog


Heihei bloggen

I følge en yrkestest er et yrke som passer meg psykolog. Her er en yrkesorientering rundt dette yrket.

Som psykolog undersøker, behandler og forsker man på menneskets atferd og mentale prosesser. Målet er å forbedre pasientens livskvalitet. Man snakker med personen, undersøker og bestemmer behandlingsform. Det er viktig med kunnskaper om hva som skjer i hjernen når vi sanser, tenker, føler og behandler.

Det er mange personlige egenskaper som er viktig for å kunne jobbe som psykolog. Man må kunne takle mange ulike situasjoner. Evner som er viktig er kommunikasjonsevne, forståelsesevne og samarbeidsevne. Det er viktig med empati og medfølelse, men man må også være profesjonell. Man må ha interesse for mennesker, man må være moden, ha god livserfaring og ha god selvinnsikt. Man må også være pålitelig og hensynsfull ovenfor pasienten.

Som psykolog vil man møte mange ulike mennesker med ulike problemer. Det er viktig å være tillitsfull. Man må hjelpe og støtte pasienten så godt som mulig.
Man kan studere psykologi som fag eller studere psykologi for å bli psykolog. For å bli psykolog må man ta en 6-årig universitetsutdanning, og her er opptakskravet generell studiekompetanse. Det er et veldig populært studiet. Studiet er delt opp i 2 hoveddeler, en teoretisk del og en praksis del. Etter endt studie kan man spesialisere seg innen forskjellige retninger.

I 2012 var 6338 sysselsatte som psykolog i Norge. På NAV sine hjemmesider er det 92 ledige stillinger som psykolog. Dersom jeg velger å bo i Oslo er det i dag 9 ledige stillinger som psykolog. Som nyutdannet psykolog kan det være vanskelig å få seg jobb i sentrale strøk, sånn som i Oslo. Det er fordi erfarne psykologer ofte er mer ettertraktet. Men leter man jobb litt utenfor storbyene vil psykologer alltid være ettertraktet. Psykologer er populært både i privat og offentlig sektor. Lønnen vil variere veldig. Som ny utdannet i offentlig sektor vil man tjene omtrent 360 000, men lønnen vil øke ut i fra erfaringer og utvikling. Som privatpraktiserende kan tjene opptil en million i året.

Som psykolog må man kunne takle mange ulike situasjoner. Man må også lære seg å legge bort jobb på fritiden. Dette kan være vanskelig for mange. Som psykolog kommer man i kontakt med mange ulike mennesker, og man får sjansen til hjelpe mennesker som har det vanskelig. Det kan også være tøft fordi mange av pasientene vil fortelle forferdelige historier. Jobben som psykolog er krevende, men også veldig givende.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar