tirsdag 18. mars 2014

Ingeniør


Yrket mitt, ingeniør, er vel et velkjent yrke, jeg vil tro at det ikke krever noen introduksjon.

Men for den som står helt uten noen som helst peiling på hva en ingeniør er:
En ingeniør retning driver kort sagt å løser problemer, for eksempel; hvordan skal vi få den motoren inn i den bilen? Hvordan kan vi kutte vekten på dette flyet uten å miste dets prestasjon? En annen retning kan være arbeidsledere, som har ansvar for å følge opp prosjekter, finne feil eller ting som kan forbedres. En siste retning er som rådgiver eller konsulent. Altså at man bruker sin kunnskap for å gi råd tilbyggprosjekter etc.

Utdanning:
Men for å kunne kalle seg ingeniør må man gjennom en ganske lang utdanning. Det tilbys ingeniørutdanning ved på mange studiesteder, utdanningen tar 3 år for bachelor, 2 år til for mastergrad og 2 år til for doktorgrad. Altså 3 år for bachelorgrad, 5 år for mastergrad og 7 år for doktorgrad. For å komme inn kreves generell studiekompetanse pluss spesialisering i matte og fysikk (matte R2 og fysikk 1). Man kan også ta et 1-årig forkurs eller tresemesterordning ved enkelte studiesteder. I tillegg er det y-veien med tilrettelagt studieløp.


Sysselsetning:
Av de som er utdannede ingeniører er det bare 4,7% som ikke er i jobb. [1]
Det er mangel på ingeniører, mange som studerer har fått tilbud om arbeidsplass allerede før de er ferdige med utdanningen. Det er behov for ingeniører over hele landet.



Lønn:
Lønnen du får som ingeniør er variert, alt etter hvilken retning du velger og om du velger bachelorgrad eller mastergrad. Lønnen ligger vanligvis mellom 500 000 til 820 000 kroner i året for bachelorgrad utdannede ingeniører. [2] Hvis man jobber i privat sektor har man oftest høyere lønn enn den man får i offentlig sektor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar