tirsdag 18. mars 2014

Politi


Heiaaa blogeeen ;* På en interessetest jeg tok på skolen, fant jeg ut at jeg var litt interessert i å bli politi da jeg ikke var interessert i noe som helst annet. Politi er offentlige myndigheter som skal opprettholde lov og orden og bekjempe kriminalitet. Ordet politi kommer fra det greske ordet politeia og betyr «borgerskap».

Oppgaver:
Politiets hovedoppgave er å sikre trygghet, lov og orden, deretter er det prioritert å forebygge og forhindre straffbare handlinger og etterforske lovbrudd. De skal skape offentlig ro og orden, og beskytte liv og eiendom.
Politiet pågriper personer som mistenkes for lovbrudd, og holder disse i varetekt til mistanken er vurdert av domstolene. I Norge er den anklagende myndighet – påtalemyndigheten – administrativt integrert i politietaten. I praksis er det politijurister som leder etterforskninger, i kraft av rollen som påtalemyndighet. Politijuristene kan også være anklagere for domstolen, og i enkelte saker kan de avgjøre om straffeforfølgning skal fortsette eller innstilles.

Utdanning:
Politibetjenten
er utdannet ved politihøgskole som er et treårig studie som gir bachelor. De tre årene består av to år med teori (1.- og 3. klasse), og ett år i praksis i et politi – eller lensmannsdistrikt (2. klasse). Politihøgskolen har et omfattende etterutdanningstilbud, deriblant muligheten for å ta mastergrad.

Politijuristen er utdannet jurist, det vil si at de har en mastergrad i rettsvitenskap (juss). Enkelte utdanningsinstitusjoner tilbyr fordypningsemner i politi- og påtalerett. Du utdanner deg med andre ord ikke til politibetjent. Når du er ferdigutdannet og skal ansettes i politiet vil du gjennomgå et kurs for politijurister på politihøgskolen. Det kreves generell studiekompetanse for opptak på rettsvitenskap. 

Kilder: Utdanning.no 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar