onsdag 5. mars 2014

Optiker


Jeg har tatt en test og ifølge den burde jeg bli optiker. Derfor valgte jeg å se mer på dette yrket.

Optikere er autorisert helsepersonell og tittelen er beskyttet. Det er en person som arbeider med øyehelse og syn. Vanlige arbeidsoppgaver til en optiker er å foreta synsundersøkelser og avdekke synsfeil, foreskrive hjelpemidler som briller og kontaktlinser, og henvise videre til annet helsepersonell ved mistanke om øyesykdommer. Yrket består av teknikk og pasientrettet arbeid.

Optikere samarbeider med andre yrkesgrupper om opplæring, tilrettelegging og rehabilitering.

Utdannelsen for dette yrket er en treårig bachelor grad. Opptakskravene er generell studiekompetanse. Optikere blir utdannet ved høgskolen i Buskerud, avdeling Kongsberg. Det er den eneste skolen i Norge av sitt slag. Høgskolen tilbyr også kurs og etterutdanning for optikere som kan være linsekompetanse.

Ifølge statistisk sentralbyrå var det i 2012, 1642 personer i alle aldre som arbeidet innenfor optikeryrket. Det var 6 personer som var utdannet som optiker, som var arbeidsledige.

Mulighetene innenfor yrket er at man har kunnskap om øyet, slik at man kan finne ut om noen har en øyesykdom. Da kan man forhindre dette og hjelpe personen.

Det finnes også forskjellige utfordringer innenfor yrket. Det kan være å finne riktig brillestørrelse til hver og enkelt. Man må sjekke øyehelsen til vedkommende og passe på at alt er friskt, hvis ikke må man sende personen til lege med en gang. Man må altså finne den beste løsningen for personen.   
Lønnen kommer til å varier etter erfaringene og hvilken videreutdanning man har. Årslønnen ligger mellom 300 000 – 500 000 kr.



Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Optiker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar