onsdag 5. mars 2014

Optiker


Heia, bloggen :-D <3
Ifølge en test jeg tok så havnet jeg på yrket optiker. En optiker er en veldig viktig del av helsetjenesten innen syn. Hos en optiker kan man få hjelp med øyehelsen sin. Et annet navn for optiker er optometrist. Det er et yrke hvor man undersøker øyne og syn og behandler synsfeil. Dette kan man gjøre ved hjelp av optiske hjelpemidler, kontaktlinser, briller og synstrening. En viktig egenskap en optiker må ha, er at man må være opptatt av omsorg, helse service. Når man jobber med blant annet syn, så er også nøyaktighet en veldig viktig egenskap.
En optiker kan jobbe i optiske forretninger, men og i private klinikker eller offentlig helsevesen. Hvis en optiker tror det er noe i veien med synet for eksempel, så har de en plikt på å henvende deg til en lege.
Hvis man skal bli optiker så har det et 3årig bachelorutdanning. Den eneste plassen i Norge som har optometri er Høgskolen i Buskerud. For å komme inn på skolen så er det en generell studiekompetanse.  Man kan også ta en utdanning i tillegg som spesialisering i kontaktlinsetilpasning eller master i klinisk optometri. Lønnen til en optiker varierer etter erfaring og om man har tatt en videreutdanning. Årslønnen ligger mellom 300 000 og 500 000. I følge statistisk sentralbyrå, så var det omtrent 1642 som jobbet som optiker i 2012, mens det var 6 registrerte optikere som var arbeidsledige.
Innenfor optikeryrket har vi flere kjente utfordringer blant annet å finne den rette brillestørrelsen. Man må også se hvordan øyehelsen til personen er, finne ut hvor sterke brillene for eksempel må være. Man må finne den beste muligheten til klienten hvis man ser det er noe galt med synet. Muligheter en optiker har er at man kan se om en person holder på å utvikle en sykdom, man er med på å finne den tidlig slik at man kan hindre den i å utvikle seg. I beste fall kan en optiker være grunnen til at man bli helbredet fra denne sykdommen på grunn av at det var han eller hun som sendte deg til en lege.      
                                       

Kilder:                                                                  http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/optiker
http://ssb.no/sok?sok=optiker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar